
Plantinstructies
Planten en onderhoud
Een boom heeft minimaal 3 m² grond nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast moet je de boom op minimaal twee meter van de erfgrens planten. Dit betekent meestal twee meter vanaf de tuin van je buren. Je kunt ook het volgende advies aanhouden:
Hoogte volwassen boom – te houden afstand:
- Kleine boom: 0 tot 6 meter hoog: minimaal 2 meter afstand
- Middelgrote boom: 6 tot 12 meter hoog: minimaal 3 tot 5 meter afstand
- Grote boom: meer dan 12 meter hoog: minimaal 8 tot 15 meter afstand
Bomen en bessenstruiken hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk dat je de boom in de eerste weken wat extra water en aandacht geeft. Daarnaast is het goed om de bomen en bessenstruiken in de jaren daarna te snoeien. Hoe je dit kunt doen, lees je in het plant- en onderhoudsadvies. De inheemse vaste planten hebben geen onderhoud nodig.
Plantverzorging
Plantinstructies en verzorging van bomen en struiken die bij gratis bomen uitdeelactie van 2024 horen:
- Planttijd bomen en struiken: tussen half november en half maart.
- Bewerk de grond, maak hem los, voordat je gaat planten, bijv. door de grond te spitten.
- Plant niet te diep! De diepte is afhankelijk van de omvang van het wortelstelsel. Maak een plantgat; Plaats het boompje of struikje in het plantgat. Stelregel: Als je kan zien hoe diep het boompje heeft gestaan, is het het beste om het boompje weer even diep te zetten.
Gooi de grond weer in het plantgat, terwijl u het boompje of struikje recht op houdt; De grond lichtjes aan duwen. - Plantafstand tussen de boompjes/struiken is gemiddeld zo’n 2 meter. Fruitboompjes mogen wel 3 meter. Een grote boom als een Linde heeft meer ruimte nodig- 5-10 meter. Maar daar kan je wel een struik onder zetten.
- Plant een struik minimaal een halve meter van de erfgrens. Een boom heeft meer ruimte nodig, plant je boompje zeker twee meter van de erfgrens en van je woning of schuur. Je voorkomt dan overlast van wortels of overhangende takken voor je eigen woning of voor de buren. Meer informatie vind je op www.bomenrecht.nl
- Bij droogte de bomen op tijd water geven.
Verzorging eerste jaren
De eerste twee tot drie jaar moeten, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid, 2 á 3 keer per jaar de grassen en de onkruiden verwijderen rondom de boom of tussen de aanplant. Dit kan door voorzichtig tussen de bomen en de struiken te schoffelen.
Het is ongewenst /niet nodig om de boompjes/struiken te bemesten. Dit heeft verbranding van de wortels en een verhoogde onkruidgroei tot gevolg.
Verwijder tussen de inheemse vaste planten andere kruiden die niet gewenst zijn.
Verzorging op langere termijn
Heb je niet zo’n grote tuin? Let er dan op dat je boompje niet te groot wordt, je kunt je boompje gemakkelijk snoeien.
Overige planttips
Wil je een plant, struik of boom planten die je hebt ontvangen door de bomenactie in de gemeente Sliedrecht? Volg de onderstaande plantinstructies.
- Graaf een groot plantgat van minstens 50 x 50 x 50 cm, of in ieder geval twee keer zo groot als de kluit van de plant. Hoe groter het plantgat, hoe makkelijker het is om de grond rondom de kluit te verbeteren.
- Verrijk de grond in het plantgat met Vivimus. Strooi een laag in het gat en meng dit met de uitgegraven grond.
- Haal de heester voorzichtig uit de pot en plaats deze in het plantgat. Als de wortels in de pot dicht op elkaar zijn gegroeid, maak ze dan voorzichtig los. Zit er gaas om de kluit, plaats de struik dan eerst in het plantgat, knip het gaas los en verwijder het voorzichtig. Bij een struik met kale wortels, spreid de wortels voorzichtig uit in het plantgat.
- Zet de struik op dezelfde diepte als bij de kweker, dit is meestal te zien aan de stam. Of houd de bovenkant van de potkluit gelijk met het niveau van de aarde in je tuin. Te diep planten kan schadelijk zijn.
- Bij grotere struiken is het nodig om een boompaal te plaatsen en de stam hieraan vast te binden.
- Vul het gat aan met een mengsel van aarde en Vivimus of compost, stamp goed aan en maak een geul rond de stam. Geef nu veel water, zoveel dat de struik in een moerasje staat. Het water zorgt ervoor dat alle lucht uit de aarde wordt verdreven. Na een dag is het water weggezakt en staat de struik stevig.